Zelný koláč

sobota 2. února 2019

Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 40 minut

Potřebujete (na 1 kulatou formu):

200 g hladké mouky
4 vejce
100 g másla
200 g anglické slaniny
1 cibuli
700 g kysaného zelí
200 ml zakysané smetany
sůl, pepř


Postup:
V míse promíchejte mouku, máslo, 1 vejce a lžičku soli. Vypracujte hladké těsto a nechte ho chvíli odpočinout. Slaninu nakrájejte na malé kousky. Rozpalte pánev, vhoďte do ní slaninu a přidejte na plátky nakrájenou cibuli. Vše opečte a přidejte okapané a pokrájené kysané zelí. Směs důkladně orestujte. Těsto rozválejte na plát o trochu větší, než je velikost koláčové formy a přeneste ho do ní tak, aby byly pokryté i stěny formy. Těsto k formě trochu přimáčkněte, propíchejte vidličkou a vložte na 10 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Pak ho vyndejte a nechte vychladnout. V misce rozmíchejte zakysanou smetanu se zbylými vejci Směs osolte, opepřete a vmíchejte do vychladlého zelí se slaninou. Pak vše nalijte do formy na předpečené těsto, rozprostřete ji po celém jeho povrchu a koláč vložte zpět do trouby. Pečte dalších 30 až 35 minut.

Vyšlo v Blesku pro ženy 2018 (foto: Jan Přibylský)



Žádné komentáře

Používá technologii služby Blogger.