Doba přípravy:
30 minut
Doba pečení: 40
minut
Potřebujete
(na 1 kulatou formu):
200 g hladké mouky
4
vejce
100 g másla
200 g anglické slaniny
1 cibuli
700 g kysaného zelí
200 ml zakysané smetany
sůl, pepř
Postup:
V míse promíchejte mouku,
máslo, 1 vejce a lžičku soli. Vypracujte hladké těsto a nechte
ho chvíli odpočinout. Slaninu nakrájejte na malé kousky.
Rozpalte pánev, vhoďte do ní slaninu a přidejte na plátky
nakrájenou cibuli. Vše opečte a přidejte okapané a pokrájené
kysané zelí. Směs důkladně orestujte. Těsto rozválejte na plát
o trochu větší, než je velikost koláčové formy a přeneste ho
do ní tak, aby byly pokryté i stěny formy. Těsto k formě trochu
přimáčkněte, propíchejte vidličkou a vložte na 10 minut do
trouby předehřáté na 180 °C. Pak ho vyndejte a nechte
vychladnout. V misce rozmíchejte zakysanou smetanu se zbylými vejci
Směs osolte, opepřete a vmíchejte do vychladlého zelí se
slaninou. Pak vše nalijte do formy na předpečené těsto,
rozprostřete ji po celém jeho povrchu a koláč vložte zpět do
trouby. Pečte dalších 30 až 35 minut.Vyšlo v Blesku pro ženy 2018 (foto: Jan Přibylský)
Žádné komentáře