Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 1 hodina
Potřebujete (na 1 kulatou formu):
na těsto:
250 g hladké
mouky
125 g másla
1 vejce
1 lžičku soli
na náplň:
5 červených
cibulí
1 lžíci
třtinového cukru
2 lžíce másla
200 g šunky
2 snítky tymiánu
4 vejce
100 ml smetany
sůl, pepř
Postup:
Z másla, mouky, vejce a soli vypracujte hladké těsto. Nechte ho chvilku uležet v chladu. Mezitím připravte náplň. Cibuli nakrájejte na tenká kolečka. V hluboké pánvi nechte rozpustit máslo. Cibuli opečte doměkka. Pak přidejte cukr a cibuli nechte mírně zkaramelizovat. Pak vmíchejte lístky tymiánu. V jiné pánvi opečte do křupava na kousíčky nakrájenou šunku. Přidejte ji k cibuli, osolte, opepřete a vše důkladně promíchejte. Těsto vyválejte a přeneste ho do máslem vymazané kulaté koláčové formy. Přebytečné okraje seřízněte. Na těsto naneste vrstvu cibulové náplně a uhlaďte ji. V misce rozšlehejte vejce se smetanou, solí a pepřem. Směs nalejte rovnoměrně na koláč. Pak ho vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte ho 20 minut při teplotě 180°C. Pak ji stáhněte na 160 °C a pečte dalších 20 minut.
Recept vyšel v Blesku pro ženy 5/2019 (foto: Jan Přibylský)
Žádné komentáře